Vijesti i događanja

Glas ranjivih osoba u Europskoj uniji – autentična iskustva koja zahtijevaju društvene promjene!

Započeo Europski susret osoba s iskustvom siromaštva Europske mreže protiv siromaštva (EAPN) u 28 zemalja, u trajanju od dva dana

Kroz dva dana, 24. i 25. 11. 2021. u 28 zemalja članica Europske unije se održava virtualni (online) susret osoba s iskustvom siromaštva, u organizaciji Europske mreže protiv siromaštva. U Hrvatskoj susret organizira Hrvatska mreža protiv siromaštva, članica Europske mreže protiv siromaštva.

Kroz osobne priče osoba koje su živjele u siromaštvu, uvodne govore predstavnika Europske komisije i niz paralelnih radionica bit će obuhvaćene teme pristupa zdravstvenim uslugama, stanovanju i digitalnim uslugama u prvom danu Europskog susreta osoba s iskustvom siromaštva, a drugi dan će biti prilika za sažimanje iskustva i donošenje zaključaka koji će biti usmjereni svim dionicima. Prilika je to da političari čuju glas osoba koje su živjele ili žive u siromaštvu, vide kako je siromaštvo duboko diljem Europske unije i da zahtijeva snažan odgovor svih zemalja članica Europske unije“, istaknuo je Nedjeljko Marković, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Hrvatski sudionici susreta dolaze kao korisnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, udruge Pragma i Crvenog križa Zagreb (koji je i organizacijski partner Mreži), a hrvatsku delegaciju koordinira Adrijana Hadžić.

Austrijska članica Astrid prenijela je svoje iskustvo bankrota tvrtke nakon čega je osjetila iskustvo života u siromaštvu: „Živjela sam u subvencioniranom stanu, na trećem katu bez lifta pa sam se preselila u jeftiniji grad, i tako par puta. Uvjeti za subvencije stanovanja su bila tri godine života u gradu, a ja to nisam imala. Prodala sam i auto kako bih platila polog za stan. U velikim gradovima je stanovanje preskupo, ne selima jeftinije, ali trebate onda posjedovati automobil. Europa bi trebala biti socijalnija i pomoći posebno u području stanovanja jer postoje stanovi koji su prazni godinama što je neprihvatljivo“.

Svoje iskustvo života u siromaštvu je prenio i Famar koji je iz Gambije došao živjeti u Španjolsku: „Došao sam u čamcu kao migrant u Španjolsku, i kao da sam se opet rodio – bez znanja jezika i kulture zemlje u koju sam došao. U Madridu je teško naći stan ako nemate stalni posao. A osjećao sam se i da mi ne vjeruju zbog moje boje kože. Kada je došla kriza, dobio sam otkaz, a ulagao sam dosta da se integriram u društvo. Bez posla nema niti stana i to je za mene bilo vrlo teško vrijeme. Neki migranti su bili i u goroj situaciji od mene – izbjeglice koji su trpjeli nasilje, ljudi na ulicama. Sada radim, imam ugovor, pomažem drugima koji su u goroj situaciji od mene jer sam uvijek volio pomagati drugima zbog osobnog iskustva. Morate znati da je i neke ljude sram tražiti pomoć, a neki ne znaju tražiti pomoć zbog digitalne nepismenosti ili nemaju pristup internetu“.

Utapala sam sramotu koju sam osjećala, a osjećala sam i prezir okoline. Svi su me osuđivali, bila sam beskućnica i alkoholičarka, a ne žena. Tako stvari funkcioniraju. Bogati alkoholičar je „bolji“ za društvo, ima novaca za terapije, ima podršku obitelji. Pokušala sam se sama „sabrati“, ali to je teško i oslanjaš se jedino na alkohol koji te može ugrijati. Kada sam bila na rubu, pozvala sam Hitnu pomoć, i to par minuta prije smrti“ – ističe Doroteja, osoba s iskustvom siromaštva iz Poljske. „Sada radim, čistim, i kada objesim čistu odjeću, osjećam se dobro. Trijezna sam već pet godina i ove godine sam uspjela kontaktirati svoje sinove. Znala sam da im ide dobro u životu i da su dobri ljudi. Sada imam sve bolje odnose s djecom i unucima“, zaključuje Doroteja.

Uime Europske komisije sudionike je pozdravila Katarina Ivanković Knežević: „Europa je jedna od perspektivnih regija u svijetu. Ima dobre socijalne modele, ali i dalje imamo veliki broj osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Vaša svjedočanstva su to potvrdila. Vjerujem da je beskućništvo jedno od ekstremnih pokazatelja siromaštva. Segregacija i diskriminacija utječu na pojavu siromaštva, kao i osobni čimbenici koji mogu dovesti do ekstremnog siromaštva“, istaknula je Ivanković Knežević. Ivanković Knežević je posebno istaknula važnost minimalnog prihoda, kao i pristup uslugama za sve – „Civilno društvo je osobito važno u životima osoba s iskustvom siromaštva. Komisija daje podršku civilnom društvu u suradnji u razvijanju strategija bitnih za socijalno područje rada“.

Sve informacije o Europskom susretu se mogu pronaći na:

https://www.facebook.com/Hrvatskamrezaprotivsiromastva
https://www.facebook.com/EuropeanAntiPovertyNetwork
https://www.eapn.eu/