Vijesti i događanja

Dodijeljena Nagrada „Svjetionik“

Hrvatska mreža protiv siromaštva je 14. prosinca 2017. u Kinu Europa u Zagrebu dodijelila, drugu godinu zaredom, nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu

Cilj dodjele Nagrade je promicanje izvještavanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti temeljeno na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva. Nagrada se dodjeljuje temeljem glasovanja žirija sastavljenog isključivo od osoba s iskustvom siromaštva koji je ove godine ocjenjivao ukupno 18 prijavljenih novinarskih radova, u tri kategorije – televizijski, radijski i tiskani/online prilog.

Tako je u kategoriji tiskanog/online priloga Nagradu osvojila Matea Grgurinović s portala www.maz.hr, za rad „Krov nad glavom – temeljno pravo ili projektna aktivnost?“; u kategoriji radijskog priloga Nagradu je osvojila Vesna Turtula s Prvog programa Hrvatskoga radija, emisija Vodič za moderna vremena, za rad: „Život bez kuće i za nula kuna“; a u kategoriji televizijskog priloga Nagradu je osvojila Klara Dujmović iz Hrvatske radiotelevizije – Centar Pula, za rad: „Pomoć samohranom ocu“.

U uvodnom dijelu, skupu se obratila Jasna Vardaj koja je iz perspektive osoba s iskustvom siromaštva, prenijela iskustva s medijima:

Siromaštvo je, nažalost, sve veći problem u Republici Hrvatskoj. Ono se može  dogoditi bilo kome, zbog raznih životnih okolnosti. U podizanju svijesti o ovom problemu vrlo veliku ulogu imaju novinari, a time i odgovornost. Odgovornost zbog toga što imaju utjecaj na javno mnijenje, na stvaranje zaključaka i dojmova o određenoj temi, ali i potenciranju optimizma ili pesimizma u društvu. Pritom znamo da još veću ulogu i odgovornost imaju urednici određenog medija i redakcije. Novinari i urednici koji se bave temom siromaštva imaju dobre namjere. Imaju želju pomoći nekome, osvijestiti javnost i educirati ju, potaknuti je na djelovanje, žele „uzdrmati“ naše institucije i političare, senzibilizirati ih za one u najvećoj potrebi. Imaju želju ukazati na propuste koje kao društvo činimo u našem zakonodavstvu i praksi te prenijeti nam i moguća dobra rješenja.

Nagrada se u Hrvatskoj dodjeljuje drugi put, u okviru međunarodnog projekta kojeg u partnerstvu provode mreže protiv siromaštva iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Makedonije i Austrije, uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.

Fotografije s događanja možete pogledajti OVDJE. Dodjela Nagrade je medijski popraćena – HRT, HND, IKA, Scena.hr, Ezadar.hr, Narod.hr, Nacional, te drugi mediji.

Kontakt osoba: Jelena Adamlje, hmps.nagrada@gmail.com, 095 77 89 955.

DSC_0514 Erstestiftunglogo_E2DSC_0460