Vijesti i događanja

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) osmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.

Posebnost Nagrade je žiri kojeg čine isključivo osobe s iskustvom siromaštva (nezaposleni, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga i dr.) koji se u izboru najboljih radova vodi okvirnim Smjernicama.

Tijekom niza godina, novinari dobitnici ističu vrijednost ove Nagrade zbog činjenice što su njihove radove nagrađivali oni zbog kojih su radovi i nastali. HMPS Nagradom želi promovirati izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva, koje izbjegava senzacionalizam i koje dovodi do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj.

Naziv „Svjetionik“ ukazuje na važnost medijskih priloga koji, osim što rasvjetljuju pojedine životne priče i prikazuju realan kontekst u kojem se određeni fenomeni odvijaju, usmjereni su na sustavna rješenja problema siromaštva i utjecaj na donositelje odluka.

Osim važnosti Nagrade za novinare, sudjelovanje članova žirija u procesu ocjenjivanja novinarskih radova predstavlja oblik uključivanja  osoba s iskustvom siromaštva u društvenu zajednicu i u procese odlučivanja, čime se potiče njihovo osnaživanje. Predstavnici HMPS-a u procesu dodjele Nagrade imaju ulogu zaprimanja novinarskih radova,  koordiniranja žirija i organiziranja glasovanja žirija te organiziranja svečanosti dodjele Nagrade.

Na natječaj se prihvaćaju sve kategorije novinarskih radova koji su objavljeni u periodu 1. 3. 2023. – 1. 4. 2024. godine: tiskani/online, radijski i televizijski. Novinari svoje radove, u originalnom elektronskom formatu, prijavljuju na e-mail: croatia.eapn@gmail.com te pritom ispunjavaju obrazac s općim podacima o novinaru i radu. Istekom roka prijave radova, novinari će biti obaviješteni o svim prihvaćenim radovima.

Prijave traju od  18. siječnja do 1. travnja 2024., nakon čega će žiri provoditi glasovanje u razdoblju od 2. do 30. travnja 2024. Svečana dodjela Nagrade održat će se 23. svibnja 2024., o čemu će HMPS pravovremeno obavijestiti. Dodatne informacije o Nagradi dostupne su na www.hmps.hr ili na upit.

Ove će godine svečanost dodjele Nagrade poprimiti međunarodni karakter, s obzirom na sudjelovanje međunarodnih partnera na svečanosti dodjele, a koji također provode projekt dodjele nagrade u svojim zemljama i koji se redovito sastaju u zemljama-partnerima radi razmjene iskustva i znanja. Ove godine je domaćin sastanka Hrvatska mreža protiv siromaštva u Zagrebu. 

Dodjelu nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011. godine, pod nazivom „From below“, pokrenula Austrijska mreža protiv siromaštva (Austrian Anti Poverty Network), a od 2016. godine projekt se proširio u više zemalja Europe. Projekt se provodi uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.

Kontakti:
Jelena Adamlje, 095 7789 955, croatia.eapn@gmail.com