Vijesti i događanja

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu novinarki HKR-a Diani Tikvić i Radio Istre Eliani Batagelj

Hrvatska mreža protiv siromaštva je 22. svibnja 2023. godine u prostoru ZICER-a u Zagrebu dodijelila nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.

Dobitnica nagrade u kategoriji „online/TV prilog” je urednica na Hrvatskome katoličkom radiju Diana Tikvić za emisiju „Argumenti”, a u kategoriji „radijski prilog” Nagradu je osvojila Eliana Batagelj s Radija Istre.

Meni je posebno važna činjenica bila da su o nagradi Svjetionik odlučivali članovi s iskustvom siromaštva. U današnjem svijetu prepunom informacija i konstantnoj borbi za pričom koja će pobuditi interes čitatelja, slušatelja i gledatelja, u opasnosti smo i mi novinari, i oni koji konzumiraju sadržaj, da ljudi i njihovi životi i životne situacije postaju samo priče. Da od priče ne vidimo čovjeka. Da u poplavi različitih informacija izgubimo osjećaj za empatiju, da u izvještavanju o događajima i ljudima u prvom planu bude plitka emocija, a ne kamenčić koji gradi bolje društvo”, istaknula je Diana Tikvić za HKR.

Zahvalivši na nagradi, Eliana Batagelj javno je poručila da u medijima, posebno komercijalnima, treba biti više prostora za takve teme poput njezine priče o deset godina pulskog Prihvatilišta za beskućnike, jer tako mediji najbolje mogu pridonijeti suzbijanju siromaštva.

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković istaknuo je kako Nagrada promiče novinarsko izvještavanje kojim se poštuju ljudska prava i dostojanstvo osoba s iskustvom siromaštva, ali i potiče rješavanje njihovih problema na mjestima gdje se donose financijske, političke i stručne odluke.

Uz dodjelu Nagrade, sudionici – predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ureda Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te članovi i gosti Mreže – razgovarali su o medijskom položaju ranjivih skupina, uz stručnjake iz područja socijalne skrbi i medija.

Dodjelu Nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011. godine, pod nazivom „From below“, pokrenula Austrijska mreža protiv siromaštva, a od 2016. projekt se proširio u više zemalja Europe. Projekt se provodi uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.

Diana Tikvić (foto: HKR):

Eliana Batagelj:

Eliana Batagelj
Opis fotografije nije dostupan.