Vijesti i događanja

Doniranje hrane i siromaštvo u Hrvatskoj

Na raspravi Doniranje hrane i siromaštvo u Hrvatskoj sudionici iz javnog, državnog i civilnog sektora donijeli su sljedeće zaključke:

1. Ljudsko pravo na hranu ne smije ovisiti o entuzijazmu pojedinaca. Doniranje hrane mora postati kontinuitet od strane donatora i obrazac ponašanja svakog pojedinca.
2. Potrebna je nacionalna kampanja senzibilizacije javnosti na temu prevencije siromaštva i poticanja na doniranje hrane.
3. U Hrvatskoj nedostaje jasna analiza o razmjerima i potrebama siromašnih, te potencijalima za donacijama kao preduvjet socijalnih mjera ublažavanja siromaštva.
4. Potreban osmišljen sustav doniranja hrane, tj nadležno posredničko tijelo koje će u lancu doniranja hrane brinuti o koordinaciji između potencijalnih donatora, posrednika i krajnjih korisnika.
5. Sudionici okruglog stola očekuju da se unutar tri mjeseca unutar nadležnog ministarstva definiraju odgovornosti za razvoj sustava doniranja hrane.
6. Sudionici okruglog stola iskazuju interes za sastankom sa nadležnim ministarstvom i zainteresiranim dionicima na kojem će razvoj sustava doniranja hrane biti definiran kao prioritet nadležnog ministarstva.